subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE ESTRAGON

Estragon - ARTEMISIA DRACUNCULUS L.

Narodni nazivi: betram — kozlac — kozlač — pehtram — predivina — trkanj — trkos — troskotnjača — zmijavičica — zmijina trava.

Estragon

Opis biljke: to je goli grm, visok 60-120cm, grmoliko razgranjen. Listovi su cijeli, lancetasti, s prstastom nervaturom, bodljikasti, po rubu cijeli ili slabo nazubljeni. Cvjetne glavice su povijene, gotovo kuglaste forme, rubni cvjetovi su ženski, srednji su dvospolni, neplodni, a krunica je žute boje. Razmnožavanje biljke vrši se pomoću korijenovih izdanaka, odnosno, njihova dijeljenja.

Estragon

Miris i okus: miris biljke je prodoran, svojstven i aromatičan, a okus je aromatičan i ugodan.

Vrijeme cvatnje: svibanj do srpnja, već prema staništu i vremenskim prilikama. Biljka voli sunčane položaje dok joj sjena, hladno vrijeme i vlažnost ne odgovaraju.

Stanište: estragon potječe s juga i u južnoj Evropi često raste slobodno u prirodi, inače se često susreće u kućnim vrtovima i povrtnjacima gdje se uzgaja kao mirodijska biljka za kuhinjske potrebe.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se biljka u cvatu (Herba Dracunculi) od svibnja do sredine srpnja. Sabrana biljka suši se u hladu, sitno se izreže i sprema u tamne staklene posude. Čuvanje u platnenim vrećicama, kako to običavaju domaćice, nije prikladno, jer se pri tom najveći dio arome gubi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: iz svježih cvjetnih izdanaka dobiva se lako isparljivo ulje (Oleum Dracunculi). Nadalje sadrži gorke tvari, tanin i još nedovoljno određene kiseline.

Ljekovito djelovanje: biljka estragona poznata je domaćicama uglavnom samo po estragon-senfu koji radi svojeg tipičnog aromatičnog mirisa i okusa ima isto toliko pristalica kao i protivnika, a mišljenja su podijeljena i o estragon-biljnom octu. Čaj od listova i cvjetnih izdanaka priprema se kao oparak i to pola čajne žlice za jednu šalicu, a pije se nezaslađeno i u gutljajima 1-2 šalice dnevno. To je vrlo dobro sredstvo kod pomanjkanja teka, naročito nakon dulje bolesti.

Primjena u pučkoj medicini: vrlo je hvaljena ljekovitost estragona kod kataralnih oboljenja. U pučkoj medicini estragon se mnogo primjenjuje kod oboljenja uzrokovanih nepravilnom izmjenom tvari, kod skorbuta, kao sredstvo koje pospješuje izlučivanje mokraće, kao ljekoviti napitak kod preslabe aktivnosti bubrega i kao sredstvo koje pospješuje pravilan menstruacioni ciklus.

Čajna kura estragona pospješuje izlazak crijevnih glista. Stariji ljudi rado primjenjuju čaj kod vodene bolesti.

Primjena u kuhinji: estragon se upotrebljava u kuhinji kao dragušac (br. 94) i poreč (br. 34) i to kao začin za salatu, kod zimskog spremanja krastavaca, kao estragon-senf i mnogo za pripremu estragon-biljnog octa. Recept za pripremu estragon-octa: svježe mlade grane i listovi izrežu se na sitnije dijelove te se stave u dvolitrenu bocu do polovine, a ostatak se napuni dobrim vinskim octom. Boca se kroz 1 do 2 tjedna stavi na sunce nakon čega se sadržaj iz boce procijedi u male boce. Tako priređen estragon-ocat dobro se začepi i čuva na tamnom mjestu. Kod upotrebe razrjeđuje se, već prema želji, prokuhanom hladnom vodom.

Estragonovo ulje uglavnom se primjenjuje u parfumeriji.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar