subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE BUKUVICA

Bukvica - BETONICA OFFICINALIS L.

Sinonimi: Betonica foliosa Presi — Betonica legitima Link — Stachys betonica Benth. — Stachys officinalis Trevis. —

Narodni nazivi: betonika — betonka — bitunika — čistac — gušar — jetrnjak — majke božje cvijet — petonika — ranik — ranilist — ranka — ranjak — ranjenik — srpec.

Bukvica

Opis biljke: iz kosog trajnog podanka bukvica potjera 30 do 60 cm visoku bridastu, grubodlakavu i nerazgranjenu stabljiku. Naspramni listovi s dugom peteljkom su jajolikog do lancetastog oblika sa srcasto izrezanim dnom lisne plojke i narovašenim rubom. Grimizno-crveni cvjetovi sastavljeni su na vrhu stabljike u gusti prividni klas.

Bukvica

Miris i okus: čitava biljka miriši slabo i neugodno dok je okusa gorka i opora.

Vrijeme cvatnje: lipanj do kolovoza.

Stanište: bukvica je raširena po čitavoj Evropi te se susreće po vlažnim i mršavim livadama, svijetlim šumama, a javlja se i na suhim šumskim livadama, sunčanim obroncima i brdskim livadama.

Ljekoviti dijelovi biljke: u lipnju se sabiru listovi (Folia Betonicae) dok se biljka u cvatu (Herba Betonicae) sabire u srpnju i kolovozu. Sušenje se obavlja na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: bukvica, nazvana i betonika, skriva u sebi čitav niz ljekovitih tvari: eterično ulje, tanin, gorku tvar, stahidrin, holin, heterociklične alkaloide betonicin, betain i turicin, te niz još pobliže neimenovanih i vrlo kompliciranih spojeva. Alkaloidi u biljci imaju tako slabi učinak, da se biljka mirno može ubrojiti u neotrovne ljekovite biljke.

Ljekovito djelovanje: bukvica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka koju su naročito cijenili Egipćani, Rimljani i Grci, a bila je cijenjena i u srednjem vijeku. Ako se u ono vrijeme željelo nekom učiniti kompliment, tada se reklo: "Imaš više dobrih osobina nego betonika!"

U ljekarstvu je bukvica bila dugo u službenoj upotrebi pod imenom Herba Betonicae, no danas se jedva može vidjeti u ljekarnama. Kao mnoge druge ljekovite biljke i bukvica je potisnuta mnogim kemijskim preparatima.

Primjena u pučkoj medicini: primjena bukvice u pučkoj medicini svodi se na prastara iskustva te još danas zaslužuje punu pažnju.

Čajni oparak samih listova ili biljke u cvatu primjenjuje se kako iznutra, tako i izvana.

Ova ljekovita biljka može imati znatno ljekovito djelovanje kod male, a i veće djece koja mršave bez primjetljivih uzroka. Pomaže ne samo čaj, koji se dnevno u gutljajima pije 1 do 2 šalice, nego i jaki uvarak bukvice koji se ulije u vodu za kupanje.

Uvarak bukvice u vinu služi za liječenje rana. Kupkama, odnosno oblozima, postižu se vrlo dobri uspjesi kod onih rana koje uslijed infekcioznih procesa teško ili nikako ne zacjeljuju.

Žene koje imaju gnojne čireve uslijed proširenih vena, trebale bi upotrebljavati ovu ljekovitu biljku. Jednako tako preporuča se bukvica ženama kod mestruacijskih smetnji, krvarenja maternice, a i kod drugih ženskih bolesti. Ako se pije čajni oparak 2 do 3 šalice dnevno, pripremljen od jedne čajne žlice bukvice za 1 šalicu čaja, djeluje ljekovito pri napadaju astme uvjetovanom prekomjernom sluzi, nadalje kod želučanog katara, žutice, oboljenja mjehura i bubrega, kao i kod vodene bolesti. U staro doba bukvica se također mnogo upotrebljavala kod početne histerije, početnih duševnih bolesti i kod padavice.

Liječenje krvavog kašlja bukvicom poparenom vinom pokazalo se vrlo uspješnim.

Primjena u liječenju životinja: u pučkoj medicini primjenjuje se na selu u vinskoj žesti ili jakoj rakiji namočena biljka bukvice u cvatu kao sredstvo za čišćenje rana, za liječenje čireva i lišaja.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar