subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE TRATINČICA

Tratinčica - BELLIS PERENNIS L.

Sinonimi: Bellis perennis v. pratensis Vis.

Narodni nazivi: bela rada — bijelka — carica — drnica — gospodična — gusja ružica — iskrica — jaglikovina — katarinčica — kraj — krasulja — krasuljak — krstnica — latinka — margeta — margetica — ovčica — tratnica.

Tratinčica

Opis biljke: tratinčica je trajna biljka koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvjetna je peteljka visoka 3 do 15 cm, što je ovisno o godišnjem dobu i staništu na kojem se biljka pojavljuje. Cvjetne glavice se nalaze pojedinačno na cvjetnim peteljkama i imaju bijele crveno nahukane jezičaste i žute cjevaste cvjetiće.

Tratinčica

Miris i okus: tratinčica miriše slabo ali ugodno, okus je kiselkast, gorak i lagano trpak.

Vrijeme cvatnje: od ranog proljeća do prvih jesenskih mrazova.

Stanište: vrlo rasprostranjena biljka na pašnjacima, livadama i tratinama.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi (Flores Bellidis) i listovi (Folia Bel-lidis) i to naročito u proljeće, a mogu se sabirati i do konca kolovoza. Ta neugledna biljčica sakriva čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari kao saponin, tanin, smolu, eterično ulje, šećer, sluz, bjelančevinu, gorku tvar, jabučnu, vinsku, octenu i oksalnu kiselinu i konačno masno ulje.

Ljekovito djelovanje: tratinčica se, doduše, ne pojavljuje u popisu lijekova, no ona je ipak odavno iskušana ljekovita biljka. Kako po starom, tako i po novijem shvaćanjem nauke o prirodnom liječenju, tratinčica djeluje kao lijek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača, i konačno, pobuđuje izmjenu tvari. Tratinčica je izvrsno sredstvo za čišćenje krvi i može se najtoplije preporučiti u tzv. proljetnim kurama. Ta u srednjem vijeku tako visoko cijenjena ljekovita biljka zaslužila bi da joj se i danas posveti više pažnje. Najdjelotvornije za proljetnu kuru je upotreba mladih izdanaka u proljeće kao salata i iz čitave biljke, ali bez korijena, pripremljen svježi sok koji se dobije tiještenjem. Taj sok treba uvijek svježe pripremiti, a uzima se dnevno 1 do 3 pune jedaće žlice soka s pola količine vode. Izvana se upotrebljava svježe istisnuti sok za masažu ili za obloge kod ozljeda i gnojnih rana. Kod upalnih oteklina kao i kod upaljenih rana, djeluju svježe ubrani listovi na smirenje bolova i liječe bolna mjesta.

Čaj od tratinčice (1 do 2 čajne žlice biljke u cvatu prelije se šalicom prokuhane vode) uspješno pomaže kod prehlade, oboljenja želuca i crijeva ukoliko su procesi vrenja razlozi tih bolesti, nadalje kod katara sluznice, crijevnih grčeva, smetnji u radu jetre, i konačno, u bolestima bubrega i mjehura.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: u bilinarskim knjigama srednjega vijeka čita se da je tratinčica bila stara germanska ljekovita biljka. U nordijskoj mitologiji tratinčica je posvećena Osteri, božici proljeća, a pripisana joj je ljekovitost za sve bolesti do kraja iduće zime. U kršćanskoj mitologiji primljeni su cvjetovi te biljke s obrazloženjem da su nikli iz suza Marijinih, koje je prolila na bijegu prema Egiptu. Tratinčici je u 1793. godini prijetilo iskorjenjivanje po nalogu vlasti, jer je smatrana štetnom, no na sreću službeni je nalog ostao samo na papiru.

Tratinčica je prava biljka za rane i to posebno za rane na glavi. Djelotvorna mast protiv bolova u zglobovima: listovi tratinčice se zgnječe i doda polovina količine listova crnog sljeza te se dobro preprži na neslanom maslacu. Još vruća mast procijedi se kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome se trljaju bolni zglobovi 2 do 3 puta dnevno.

Svježi sok tratinčice u cvatu, pomiješan s medom, kućni je lijek kod oboljenja organa za disanje.

Svježi sok biljke pomiješan s nešto vinske žeste upotrebljava se za masiranje mišića koji su otvrdnuli uslijed tjelesnih napora - mišićni umor brzo prolazi. Kod unutarnjih krvarenja priprema se čajni oparak od jednakih dijelova listova i cvjetova tratinčice i listova oraha dnevno se piju 2 do 3 šalice.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar