subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE OBIČNA PAPRAT

Obična paprat - ASPIDIUM FILIX MAS SW.

Sinonimi: Dryopteris filix mas Schott. — Nephrodium filix mas Rich. — Polypodium filix mas L. — Poiystichum filix mas Roth.

Narodni nazivi: bujatka — divja preprut — divji preprat — divji preprol — glistovnica — navala — paprad — praprut — preprat — preprut.

Obična paprat

Opis biljke: trajni podanak obrašten je čitavom površinom ostacima lisnih peteljki, tamnosmeđim ljuskastim listićima i vlaknastim korijenjem, a leži gotovo na zemljinoj površini. Mladi listovi su u početku uvijeni i postepeno se odvijaju. Listovi su dvostruko rasperjani, a lisna je drška pokrivena smeđim ljuskama. Listovi su smješteni u krug tako da svi zajedno na jednoj biljci čine lijevak. Pojedini listići na listu linearno su lancetasti, šiljasti i rasperjani. Na drugoj strani potpuno izraslih listova nalaze se u dva reda trusnici sa sporama kao ispupčenja bubrežastog oblika.

Obična paprat

Miris i okus: miris podanka je svojstven i neugodan. Okus je sladunjav, pomalo gorak i stežući. Sazrijevanje spora od lipnja do kolovoza.

Stanište: obična paprat pojavljuje se gotovo po svim šumama Evrope, na kamenitim padinama i krčevinama, u ravnicama i u planinskim područjima.

Ljekoviti dijelovi biljke: podanak (Rhizoma Filicis maris) sabire se u rano proljeće ili u kasnoj jeseni po suhom vremenu, dok je ljeti sabrani podanak gotovo bez djelovanja. Podanak se očisti od nadzemnih dijelova stabljike, tj. listova, od trulih dijelova te od korijenovih žilica i ljusaka. Podanak se mora sušiti na tamnom i prozračnom mjestu. Poslije sušenja podanak mora prilikom prelamanja pucati i na prijelomu pokazivati jasnu žuto-zelenkastu boju. Djelotvornost podanka znatno je ovisna o staništu, pa se daje uvijek prednost podanku sabranom na višim položajima.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u podanku sadržani filicin i filmaron su nervni i mišićni otrovi. Oba ova otrova djeluju na kočenje muskulature crijevnih nametnika, osobito trakavice (tenije) i na opasnu rudarsku glistu (Ankylostoina duodenale). O ispravnoj primjeni tih dvaju otrova bit će riječi u poglavlju "Ljekovito djelovanje". Daljnje ljekovite i djelotvorne tvari su albaspidin, floraspin, aspinol, škrob, šećer i masno ulje.

Ljekovito djelovanje: kura za suzbijanje trakavice dovodi često ili do neuspjeha ili do pojava otrovanja. U oba slučaja krivnja leži u nepridržavanju odgovarajućih propisa za liječenje.

Obje otrovne tvari filicin i filmaron karakteristične su u svom djelovanju po tome što kod navedenih crijevnih parazita uzrokuju trenutnu uzetost ali ne uzrokuju kod čovjeka i trenutno štetne pojave trovanja. Tek kod duljeg prisustva u ljudskom organizmu ovi otrovi izazivaju vrlo štetno djelovanje, a prije svega oštećenje jetre. Daljnje pojave otrovanja su glavobolja, mučnina, smetnje vida, grčevi i pomućenje svijesti čak do 4 tjedna. Te pojave otrovanja ne pojavljuju se samo kod prevelikih doza, osobito ako je upotrijebljena prevelika doza ekstrakta paprati, nego i time, što je otrov nakon djelovanja na crijevne nametnike predugo ostao u ljudskom organizmu. Radi toga je neophodno 1 sat nakon svakog uzimanja sredstva protiv crijevnih nametnika, priređenog od šumske paprati, uzeti sredstvo za čišćenje, kako bi se izvršilo potpuno ispražnjenje crijeva i kako bi se zajedno s nepokretnim nametnicima iz crijeva odstranili i navedeni otrovi.

Kuru s paprati za suzbijanje crijevnih nametnika treba prema tome ispravno provesti.

Kao uvod prije samog liječenja treba početi 2 dana ranije tekućom dijetom ili s juhom ili s mlijekom. Kao juha uzima se juha od povrća (juha od poriluka ili crvenog luka), dok se juha od mesa ne smije uzimati. Trećeg dana prije podne uzme se sredstvo za čišćenje (npr. kora od krkavine, br. 122), ne ruča se, a za večeru se uzme obilno salate od slanih srdela s mnogo crvenog luka (br. 7) i obilno češnjaka. U našim se prilikama može ta salata pripremiti od slanih srdela. Sve ove spomenute mjere oslabljuju crijevne nametnike. Sada se uzima korijen paprati ili u obliku sitno stucanog praha od korijena, što je najneopasnije, ili u obliku korijenova ekstrakta. Oboje se nabavlja u ljekarni, a doziranje određuje liječnik! Mogu se upotrijebiti i želatinozne kapsule koje se također nabavljaju u ljekarni.

Četvrtog dana, kada zapravo počinje kura, uzme se u jutro jedna šalica nezaslađene crne kave, a tokom prijepodneva i poslije podne po jedna liječnički propisana doza (prah, ekstrakt ili kapsula). Jedan sat nakon svakog pojedinačnog uzimanja doze preporuča se uzeti sredstvo za čišćenje koje brzo djeluje, kao npr. 1 šalicu čaja od lišća sene (Folia Sennae), ali ni u kom slučaju ricinusovo ulje ili se izuzetno uzme prave karlsbadske soli (Sal carolinum artefactum). Liječnik određuje odgovarajuće doziranje već prema tome da li je bolesnik dijete, mladić ili odrastao čovjek.

Kod izlaska nametnika treba paziti da izađe i glava nametnika, a u koliko nije, treba tu kuru ponoviti tek nakon 2-3 tjedna. Radi sprečavanja povraćanja pije se pola sata prije početka uzimanja sredstava 1 šalica nezaslađene prave kave, a neposredno nakon uzimanja gutljaj nerazrijeđenog soka od maline. Ako se kure točno pridržava, odstranit će se ovim prirodnim lijekom crijevni nametnici, a da pri tom neće biti nikakve nelagodnosti niti će doći do ranije navedenih trovanja.

Korijenom paprati postižu se vrlo dobri uspjesi u liječenju početne tuberkuloze kod mladih osoba, kod skrofuloznih oboljenja, kao otečenih žlijezda i dr. To liječenje mora propisati i kontrolirati liječnik.

Grč od pisanja otklanja se uspješno višekratnim masiranjem eterskim ekstraktom korijena.

Primjena u pučkoj medicini: u pučkoj medicini važi obična paprat kao dobar lijek protiv reume. U tu svrhu priprema se kupelj iz uvarka svježih listova, a nakon toga se još bolna mjesta trljaju ekstraktom od korijena. Nakon kupelji potrebno je mirovanje u krevetu. Neposredno ispod plahte stavljaju se suhi listovi od paprati kao lijek protiv reume i bolova kičme. Taj podložak od listova mora se češće obnavljali.

Kod proširenih vena preporuča se kupanje nogu: prokuha se pola kg svježeg korijena i listova u 3 litre vode pa se noge moče u što moguće toplijoj kupelji. Ista voda za kupelji može se upotrijebiti kroz tri dana samo je treba uvijek prije upotrebe ugrijati.

Primjena u liječenju životinja: kod suzbijanja zarazne metiljavosti postižu se dobri uspjesi ekstraktom korijena paprati, jer metiljavost uzrokuje velike štete u uzgoju stoke. Pri tom je bezuvjetno potrebno savjetovanje s veterinarom.

Iz jedne "bilinarske knjige" 18. stoljeća:

U ljetu se naberu listovi paprati, povežu u svežanj i objese na tavan da se dobro osuše. U vrijeme berbe voća stave se tako osušeni listovi na police s voćem u zračnom i suhom podrumu. Na te se listove stavlja samo jedan red voća pa se tako spremljeno voće dugo drži svježe i zdravo i nije tako brzo podložno kvarenju koje nastaje kao posljedica uskladištenja. Taj podložak od listova mora se slijedeće godine obnoviti. (Autor ove knjige uspješno je primijenio ovaj postupak.)

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar