subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE JETRENKA

Jetrenka - ANEMONE HEPATICA L.

Sinonimi: Anemone praecox Salisb. — Anemone triloba Stokes. — Hepatica anemonoides Vest. — Hepatica hepatica Karst. — Hepatica nobilis Mili. — Hepatica triloba Gilib.

Narodni nazivi: jatrenka — jeterne gamilice — jeternik — jetrka — krstasti kopitnjak — plemeniti đigeričnjak — sasa plava — šumarica — trojica — trokrpa — velika zlatna ditelina — zlatni trilisnik.

Jetrenka


Opis biljke: jetrenka je višegodišnja biljka, visoka do 15 cm s bogato razgranjenim podankom. U rano proljeće najprije potjeraju duge cvjetne stapke sa cvjetovima. Zaštitni listići cvijeta imaju potpuni izgled čaške. Za vrijeme cvatnje razvijaju se listovi na dugim peteljkama koji su s donje strane kao i peteljka gusto obrasli dlakama. Listovi su na gornjoj strani zeleni, a na do­njoj su strani često kao i peteljka svijetloljubičaste boje. Listovi kasnije po­stanu kožasti i odumiru tek drugog proljeća, nakon cvatnje. Cvjetovi su svijetlo do tamnoplave boje, rijetko crvenkasti ili bijeli, a prašnici su go­tovo sasvim bijeli.

Jetrenka


Miris i okus: jetrenka je gotovo bez mirisa, a oku­sa je gorka.

Vrijeme cvatnje: ožujak i travanj, a na višim polo­žajima travanj i svibanj.

Stanište: biljka se susre­će u sjenovitim šumama i branjevinama bilo pojedi­načno razasuta ili dolazi u velikom mnoštvu, najra­dije na vapnenastom i ilovastom zemljištu.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi (Flores Hepaticae) ili listovi s peteljkom (Folia Hepati­cae). Sabrani listovi suše se u hladu na zračnom mjestu. Sabirati treba sa­mo potpuno razvijene i zrele listove, jer mladi listovi prilikom sušenja potamne, a često se i upljesnive. Sabrana droga čuva se na tamnom i suhom mjestu jer izvrgnuta svjetlu, poprima sivkastu boju zbog čega joj se znatno umanjuje kvalitet.

Ljekovite i djelotvorne tvari: hlapljivi bezdušični spoj anemonol je ograničeno vrlo nadražujući otrov, radi čega može prouzročiti uzetost centralnog nervnog sistema. Anemonol se nakon dobrog sušenja biljke raspada na neotrovnu anemonsku i izoanemononsku kiselinu i na neotrovni anemonin. Prema tome se listovi i cvjetovi biljke ne smiju nikada upotrebljavati neposredno nakon sa­biranja, nego moraju biti pažljivo osušeni.

U listovima i cvjetovima sadržan je nadalje glikozid hepatrilobin, invertin, saharoza, emulzin, smola i tanin.

Ljekovito djelovanje: oblik listova poput jetre dao je srednjovjekovnoj nauci o signaturi dosta povoda da biljku protumači kao ljekovitu biljku za liječenje jetre. Ona je vrijedila kao klasičan dokaz za ispravnost te nauke iako je ta na­uka vrlo često u svojim dokazima pretjerala i tumačila kao znakove ("signum") najnevjerojatnije boje i oblike. Paracelsus, Bock, Mattioli i Haller su tvrdili da jetrenka otvara jetra i slezenu te da djeluje na izlučivanje vode iz tijela. To je potvrdila i moderna nauka o prirodnom liječenju. Ispravno pri­premljen čaj od jetrenke upotrebljava se kod zastoja rada jetre, kod otečene jetre, kod općih teškoća žuči i žučnih kamenaca, a osobito kod pijeska u žuči i kod otečene slezene te u bolestima bubrega i mjehura.

Upotreba: jetrenka (cvjetovi i listovi ili samo cvjetovi) se upotrebljava samo dobro osušena, a čaj se priprema samo tako da se 2 čajne žlice droge stave na močenje kroz 6-8 sati u 1 šalicu vode, nakon čega se ocijedi i lagano ugrije, a pije se bez šećera 2 šalice dnevno. Hladni se način pripremanja čaja vrši zato jer je vrući čajni oparak vrlo gorak i neugodan, a osim toga može prouzročiti želučane smetnje. Hladno pripravljen čaj od cvjetova jetrenke pomaže kod nehotičnog mokrenja.

Tinktura od jetrenke priprema se jednostavno: šaka suhe jetrenke sitno se nareže i slavi na močenje u 0,5 do 0,75 litre jake rakije kroz 3 tjedna na sobnoj temperaturi, nakon čega se ocijedi. Kod bolesti jetre, žuči i bubrega uzima se 3 puta dnevno po 10-15 kapi te tinkture na polovici kocke šećera.

Primjena u pučkoj medicini: u pučkoj medicini obljubljena je upotreba čaja od jetrenke protiv krvavog kašlja, odnosno krvarenja iz pluća, kao i uopće kod kroničnih bolesti ždrijela i pluća. Već navedena područja primjene kod jetre i žuči potekla su sva prvobitno iz pučke medicine. Treba potpuno odbaciti žvakanje svježih zelenih listova ili izvlačenje i gutanje soka od svježe biljke kod navedenih bolesti.

U pučkoj se medicini upotrebljava čaj od jetrenke protiv žutice.

Primjena u liječenju životinja: u pučkoj vještini liječenja životinja, čaj od jetrenke daje se stoci kod bolesti jetre i mjehura. Pogrešno pripremljen čajni uvarak vrlo je gorak te ga stoka nerado uzima.
VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar