subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE LAZARKINJA MIRISNA

Lazarkinja mirisna - ASPERULA ODORATA L.

Narodni nazivi: divlji broć — dišeća perla — jari broć — jaslenjak — lazarkinja mirišljava — lazina trava — mirisna broćanica — mirisni broć — prvenec — prvijenac — rožna perlica.

Lazarkinja mirisna

Opis biljke: lazarkinja je trajna biljka s puzavim crveno-smeđim podankom. Četverokutna stabljika visoka je do 50 cm te na donjem dijelu nosi obično šestorodjelne, a na gornjem osmorodjelne lisne pršljene. Pojedinačni listovi u pršljenu duguljasta su do suličasta oblika, bez peteljke i po rubu proviđeni sitnim čekinjama. Cvjetovi su poredani u račvastim cvatovima, snježno su bijele boje, zvonasti i zvjezdasta oblika. Plodovi su mali oraščići poput čička.

Lazarkinja mirisna

Miris i okus: svojevrstan miris biljke potječe od kumarina koji nije sadržan samo u cvjetovima nego i u čitavoj biljci. Miris biljke naročito se razvija kada se biljka osuši. Sličan je i okus kada se biljka namoči u vinu.

Vrijeme cvatnje: od svibnja do sredine lipnja.

Stanište: vrlo je rasprostranjena u listopadnim šumama, posebno u bukovoj šumi, a rijetko u crnogoričnim šumama.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se biljka u cvatu, a i nakon cvatnje (Herba Asperulae i staro ime Herba Matrisilvae). Biljku prilikom sabiranja treba rezati, a ne čupati, jer se čupanjem pomiješa redovito podanak biljke i zemlja, što svakako umanjuje izgled i pogoršava kvalitet sabrane biljke, a osim toga se i prorjeđuju prirodna staništa.

Ljekovite i djelotvorne tvari: kao glavna sadržajna tvar utvrđen je u lazarkinji kumarin, nadalje tanin i gorka tvar. Nadalje su dokazane rubiklor, citronska i katehu kiselina. Postojanje glikozida asperulozida uvjetovano je staništem biljke pa na suhim staništima, kao npr. u crnogoričnim šumama, taj glikozid nije dokazan. Niz elemenata koji se javljaju u tragovima obogaćuju biljku djelotvornim tvarima.

Ljekovito djelovanje: lazarkinja se ne nalazi na popisu ljekovitog bilja koje je u službenoj upotrebi, a ipak joj se pripisuju takve ljekovitosti da se već dugo ubraja među obljubljene ljekovite biljke u pučkoj medicini. Kumarin, koji je sadržan u biljci, bistri mokraću i vrši antiseptično djelovanje. Čaj od lazarkinje pospješuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulira nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, djeluje bez sumnje na čišćenje krvi i uzrokuje lagano izlučivanje znoja.

Čaj od lazarkinje odličan je napitak kod zastoja normalnog rada jetre i kod žutice, a preporučuje se i kod sklonosti stvaranju pijeska i mokraćnih kamenaca.

Konačno, dokazano je da čaj od lazarkinje djeluje kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije, a vrlo umirujuće djeluje i kod nemira i histerije.

Za pripremu čaja uzmu se 2 pune čajne žlice sitno izrezane i dobro osušene biljke te se stavljaju u 1 šalicu vode na močenje kroz 8 sati. Nakon što je pripravak procijeđen, ugrije se po želji i pije. Uživanje prejako koncentriranog čaja ili prekomjerno uživanje čaja lazarkinje izaziva laganu uzetost centralnog živčanog sistema što se očituje u mučnini, vrtoglavici i povraćanju. Ako se poznata bola (bowla) od lazarkinje umjereno uživa, ona je prijatna, osvježuje i pospješuje probavu.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: ljekovitost lazarkinje prvi puta je opisao benediktinac Wandalbertus god. 854. Iz toga vremena potječe i slijedeći stari samostanski recept za pripremu "majskog napitka". U tu svrhu potrebno je: 30 g svježe biljke lazarkinje u cvatu, 20 g listova šumske jagode (br. 58) i po 10 listova crnog ribiza (br. 125 b) i dobričice (br. 64). Navedene biljke, odnosno listove, stavi se u umjereno ugrijanu porculansku zdjelu, posipa sa 150 g šećera u prahu, pokrije i nakon 2 sata na to se naliju 2 do 3 litre dobrog starog bijelog vina, ostavi se 2 do 3 sata stajati i konačno se procijedi. Ovo piće vrlo osvježava, jača srce i pospješuje probavu, a treba ga piti poslije jela.

Čaj od lazarkinje označen je u pučkoj medicini kao lijek protiv glista. Kod bolova u trbuhu djeluje čaj od lazarkinje na umirenje bolova kao i na pospješenje izlučivanja mokraće.

Kod žutice, stvaranja mokraćnih kamenaca i pijeska preporučuje se čajna mješavina sa srčanikom , ili s plodovima borovice odnosno, s pelinom

Odličan ljekoviti čaj je također čajna mješavina od jednakih dijelova biljke lazarkinje, timijana , listova šumske jagode , listova kupine i listova maline, od te se mješavine uzima 1 vrhom puna čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka.

Napomena: manje je poznata činjenica da u nekim područjima gdje rijetko dolazi lazarkinja, raste obična i rasprostranjena livadna biljka koja, s obzirom na miris i ljekovitost, može biti lazarkinji nadomjestak. To je:

ANTHOXANTHUM ODORATUM L. — mirisavka

Mirisavka

Narodni nazivi: dišec — dišeća boljka — mirisna trava — rosulja vonjavka — zlatno koljeno.

Mirisavka

Pojavljuje se često u velikoj množini i na šumskim čistinama, a ima lancetaste i uske listove, a radi žute boje klasića zove se i zlatna trava. Vrlo je jakog mirisa jer sadrži kumarin, a upotrebljiva je za pripremu "majskog napitka". Domaćice je stavljaju među rublje radi zaštite od moljaca. Zbog jakog mirisa stoka je ne jede.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!

Nema komentara:

Objavi komentar