subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE CIKLA

Cikla - BETA VULGARIS L. VAR. CRUENTA WITTM.

Sinonimi: Beta vulgaris L. ssp, esculenta Beck. — Dill.

Narodni nazivi: crljena blitva — cveka — cvekla — crvena cvijekla — crvena repa — pejsa — rdeča pesa — runa.

Cikla

Opis biljke: ishodišnoj biljci (Beta maritiima L. - Beta marina Cranz. - Beta perennis Halas) iz koje su proizašle sve kulturne sorte repe, nije domovina obala Sjevernog mora, nego obala Sredozemnog mora. Putem stoljetnog uzgoja dobiven je gomoljasti podzemni dio iz prvobitnog tankog korijena, koji je iznutra crvene do krvavocrvene boje, a stabljika i listovi su kod većine sorti crveno nahukane.

Cikla

Ljekoviti dijelovi biljke: to su kod cikle podzemni odebljali dijelovi koji se sabiru u jesenskim mjesecima (rujan, listopad) i spremaju u odgovarajuće ne pretople prostorije. Kod pažljivog i prikladnog čuvanja cikla se može održati sve do idućeg ljeta.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u cikli ih postoji mnoštvo. Vrlo su značajne prije svega količine kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra, nadalje najdjelotvorniji tragovi tako rijetkih i kod toga tako važnih metala kao što su rubidij i cezij, upravo svi važni elementi koji dolaze u tragovima, a koji su potrebni tijelu. Najnovije otkrivena ljekovita tvar antocijan djeluje na sprečavanje oboljenja od raka, a upravo je ta tvar sadržana u soku od cikle. Uz ugljikohidrate, te biljnu bjelančevinu i biljnu mast, cikla sadrži i vitamine B-1, B-2, C i Vitamin P. Kako je poznato, uslijed pomanjkanja vitamina P nastaju određene bolesti krvi, a za borbu protiv skorbutnih pojava taj je vitamin jednako važan kao i vitamin C, dok je vitamin B-2 takozvani flavon od izvanrednog značenja za stvaranje krvi, a naročito je sadržan upravo u soku cikle.

Ljekovito djelovanje: već je davno cikla, samo radi krvavocrvenog soka, vrijedila u pučkoj medicini kao sredstvo za stvaranje krvi i poboljšanje njenog sastava. Već su Dioskurid i Galen o cikli imali vrlo visoko mišljenje i pripisivali joj ljekovitu moć, iako nisu poznavali prave razloge te ljekovitosti. Kasnije su saznanja starog vijeka pobijena te je tek razvitak biokemije pokazao koje najvrednije ljekovite i djelotvorne tvari skriva cikla. Moderne metode istraživanja potvrdile su oko 2000 godina staru ocjenu antičkih liječnika. Ali usprkos jedinstvenim analizama biokemije ispočetka nije o ljekovitoj moći cikle htjela znati ni nauka o ishrani, a ni medicina.

Tek kad je 1961. godine dr Aleksandar Ferenczi objavio naučne članke o cikli, ona je dobila naziv ljekovite biljke. Glasoviti mađarski liječnik i istraživač utvrdio je, naime, da je u soku cikle sadržana ljekovita tvar antocijan, koja djeluje na suzbijanje tumora. Navedeni istraživač je nadalje utvrdio da u crvenoj boji cikle postojeći visoki sadržaj željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca, čiji hemoglobin kao primalac kisika, opskrbljuje stanice raka novim kisikom i time normalizira disanje stanica. Uslijed toga su zloćudne tvorevine podvrgnute smanjenju, a napadnuto tkivo poprima ponovno normalnu strukturu. U soku cikle nije samo otkriveno djelovanje protiv tumora, nego se u svojstvu crvenog soka cikle da poboljša krv nalazi i izravan lijek protiv leukemije, te teške bolesti krvi.

Idući korak dalje od tih činjenica, mogao je istraživač dr S. Schmidt iz Bad Rothenfelda postaviti tvrdnju da sok cikle predstavlja vrlo vrijedan lijek protiv oštećenja uslijed rendgenskih i radioaktivnih zračenja. To je vjerojatno jedno od najsenzacionalnijih saopćenja zadnjih godina - da se u soku cikle nalazi biološki djelotvorno sredstvo kao pripomoć zaštiti od zračenja radioaktivnih zraka i što je važno, u "primitivnoj" biljci, koja se svugdje u velikim količinama može nabaviti. No kako je već Paracelsus rekao: "U jednostavnom leži sve!"

Ciklu, dakle, možemo preporučiti malaričnim bolesnicima, zatim kod akutnih fibroznih oboljenja i gripe u početnom stadiju; nadalje, sok cikle pomaže u reguliranju krvnog tlaka, naročito kod bolesnika s niskim krvnim tlakom, a aminokiseline (asparagin, betain, glutamin) koje se nalaze u soku cikle imaju povoljan utjecaj na rad živaca i mozga. Treba naglasiti da je naročito važno uzimati ciklu u sirovom stanju.

Primjena: najbolji je način upotrebe soka od cikle da se sitno naribana sirova cikla istiješti i da se svježe dobiveni sok pije u slučaju potrebe ili tu i tamo preventivno 1/4 do 1/2 litre u gutljajima kao dnevnu količinu. U slučaju potrebe pije se na početku dnevno pola litre sirovog soka te se kod nastupa vidljivog uspjeha dnevna količina smanjuje na 1/4 litre. Tom količinom treba i nakon ozdravljenja još neko vrijeme nastaviti i to oko 1-2 mjeseca, već prema težini bolesti.

Prednost kure sa sokom od cikle leži prije svega u tome što je cikla ne samo jeftina, nego se može i lako pribaviti. Osim toga, kura ne uzrokuje nikakve nepovoljne posljedice, a i želučani sok se ne oštećuje. Od 1 kg svježe ubrane cikle dobiva se oko 700 do najviše 750 ccm svježeg soka, dok je dugo čuvana cikla manje izdašna.

Sok od cikle ima jedinstveno preventivno djelovanje. Za vrijeme nastupanja infekcioznih bolesti, ako se pojavi gripa ili oboljenja poput dizenterije, treba redovito u gutljajima piti sirov sok od cikle.

Primjena u pučkoj medicini: u pučkoj medicini vrijedi sirovi sok ili sirova nastrugana cikla za salatu kao sredstvo za pospješenje mokraće, za izlučivanje mokraćne kiseline te za stvaranje i čišćenje krvi.

Cikla se pohvalno spominje kao lijek kod nedovoljnog rada jetre, a pripisuje joj se poticajna moć za rad crijeva, želuca i žuči.

Osim toga, sirovi sok cikle preporuča se osobama sklonim prehladi ili trajnoj promuklosti.

Slaboj djeci i slabokrvnim mladim ljudima treba češće davati kao piće sirov sok od cikle, zaslađen s malo meda.

U pučkoj medicini preporuča se sirov sok od cikle, svježe istiješten, kao sredstvo koje liječi rane.

Primjena u kuhinji: u ploške tanko narezana cikla, konzervirana u octu, vrlo je obljubljena salata, te obogaćuje hranu u vitaminima siromašnijem vremenu krajem zime. Ocat pripremljen pomoću octene kiseline treba izbjegavati, a uzimati samo pravi vinski ocat. Napitak "baršč", koji potječe iz Poljske, ne samo da je dobar dodatak mesnim juhama, nego je i osvježujući napitak koji djeluje na izlučivanje mokraće, a time se iz tijela izlučuje sol i mokraćna kiselina. Taj se napitak radi tako da se svježe narezane ploške cikle stave u glinenu posudu, preliju vodom i stave na vrenje pri sobnoj temperaturi ili zimi u blizini peći. Nakon 8 dana ta se slatko-kiselkasta tekućina procijedi kroz lanenu krpu i pije. Ne treba pripremati veće zalihe. Bolje je napitak praviti češće, da bude uvijek svjež.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar