subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE VRKUTA

Vrkuta - ALCHEMILLA VULGARIS L.


Narodni nazivi: gospin plašt — lavina — lavska noga — mantel device Marije — modri trn — noga lava — sitna rosanica — virak — virić — vrkuta obična — zlatna vrkuta.

Vrkuta


Opis biljke: trajna je, jaka, gotovo grmasta biljka, visi­ne do 50 cm s izdancima ze­lene do plavkasto-zelene bo­je. Izdanci stabljike oboje se kasnije crvenkasto do smeđkasto, oni su goli ili s kudravim dlakama što ovisi o staništu na kojem biljka raste. Karakteristični su zvjezdasto naborani, meka­no dlakavi listovi sa 7 do 11 polukružno usječenih režnjeva. Na rubovima lista iz­lučuju se vrlo male vode­ne kapljice koje se povre­meno sakupljaju u dnu lista gdje tada obrazuju jednu ve­liku kap koja se svjetluca na suncu. Budući su srednjo­vjekovni alkemičari u toj kapi vode vidjeli tekućinu iz koje bi radili zlato, sakup­ljali su te kapi i dali ime biljci - Alchemilla. Mali svijetlozeleni cvjetovi skup­ljeni su na kraju stabljike u lažni štitac.

Vrkuta


Miris i okus: biljka je gotovo bez mirisa, a okus je nagorak i nešto trpak.

Vrijeme cvatnje: svibanj do kolovoza.

Stanište: vrlo je česta biljka na vlažnim livadama, na rubovima šikara i šuma, na obalama potoka, na rubovima cesta i puteva, dolazi na sjenovitim i suhim padinama i bjelogoričnim šumama i to kako na vapnenim, tako i na tlu siro­mašnog vapnom.

Ljekoviti dijelovi biljke: za vrijeme cvatnje sabire se čitava biljka u cvatu (Herba Alchemillae vulgaris) ili samo listovi s peteljkom (Folia Alchemillae vulgaris).

Sušenje listova ili čitave biljke obavlja se na zračnom mjestu u hladu i to pojedinačno razastrto, najbolje na tavanu na koji ne dolazi čađa.

Unatoč tome što je vrkuta vrlo omiljena ljekovita biljka u pučkoj medi­cini, ona ipak s obzirom na svoje ljekovite i djelotvorne tvari nije dovoljno istražena. Osim tanina i gorkih tvari utvrđeni su još smola, biljno ulje, lecitin i jedan saponin.

Ljekovito djelovanje: vrkuta se ne spominje u antičkoj literaturi o ljekovitom bilju, dok je kod starih Germana vrkuta bila vrlo cijenjena ljekovita biljka koja je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Po prvi put spominje se vrkuta 1485. god. u djelu o ljekovitom bilju, u 16. stoljeću već je slavljena u svim djelima o ljekovitom bilju tog vremenskog razdoblja.

Vrkuta je izvanredna biljka za rane, pripremljena kao čaj upotrebljava se za vanjsku i unutarnju primjenu. Ne manje cijenjena je vrkuta kod mnogih ženskih bolesti, liječi među ostalim bijeli cvijet, ženske teškoće u trbuhu i drugo. Vrkuta regulira menstruaciju, a hvaljena je i kao ljekovita biljka koja pospješuje i olakšava porod. Osim toga ima u pučkoj medicini još niz moguć­nosti primjene.

Vrkuta je opravdala svoju ljekovitost među ostalim posebno kao sredstvo za jačanje muskulature kod male djece i to u obliku kupke, kao sredstvo za ispi­ranje koje liječi i steže rane nakon vađenja zuba, kao sredstvo koje zaustav­lja krvarenje kod unutarnjih i vanjskih ozljeda, a prije svega kod unutarnjih ozljeda nastalih pri porođaju.

Gorljivi zagovornici vrkute bili su Kneipp i Kunzle, čija je bila zasluga da su tu ljekovitu biljku otrgnuli iz zaborava i potvrdili njezinu vrijednost u pučkoj medicini.

Čaj se priprema u obliku oparka, 1 čajna žlica droge za 1 šalicu, ostavi se da odstoji 5-10 minuta i nakon toga pije nezaslađeno i u gutljajima. Najuobi­čajenija dnevna količina je 1-2 šalice.

Vrlo obljubljena čajna mješavina za sjedeće kupke kod ženskih bolesti pri­prema se na slijedeći način: vrkutu, hrastovu koru (br. 119), poljsku preslicu (br. 55) i zobenu slamu (br. 28) i to u količini od 50 do 60 grama sasvim se kratko prokuha u 5 litara vode i ostavi stajati oko 10 minuta, nakon čega se procijedi i ulije u sjedeću, toplu kupku u kojoj se kupa. Nakon kupanja treba leći u ugrijanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se također liječiti rane i čirevi.

Primjena u pučkoj medicini: sve nabrojene mogućnosti liječenja vrkutom potječu iz pučke medicine. Pučka medicina nadalje hvali primjenu vrkute kod vodene bolesti, slabokrvnosti, ovapnjenja žila, reume, gihta i kod udara kapi. Vrkutu treba dulje vrijeme uzimati i kod šećerne bolesti. Može se s pravom pretpostaviti da bi se u toj biljci moglo naći još niz ljeko­vitih djelotvornih tvari.

Primjena u liječenju životinja: vrkuta nije samo omiljena hrana konja, ona vrlo dobro djeluje na zdravlje svih domaćih životinja i radi toga je nikada nema dovoljno na livadama, životinjama koje su kotile daje se mnogo vrkute u obliku čaja.

Napomena: Alchemilla alpina L. — gorska plahtica — uspijeva u alpskom području uglavnom na praformacijama, a njezina je ljekovitost uvjetovana staništem na kojem raste.

U pučkoj medicini i to uglavnom u zapadnim alpskim područjima mnogo se pije kao čaj za žene, a hvaljena je i kao čaj protiv ugojenosti, a inače se pri­mjenjuje u istim slučajevima kao i vrkuta.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar