subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE DROBNJAK

Drobnjak - ALLIUM SCHOENOPRASUM L.

Sinonimi: Cepa schoenoprasum Moench

Narodni nazivi: čebulček — dobrinjak — drobnak — luk drobnjak — sitni luk — šnitlah — šnitling — tičji luk — vlasac — vlasac

Drobnjak, vlasac


Drobnjak je vrsta luka srodna češnjaku, crvenom luku i ostalima, te također sadrži u sebi male količine onih ljekovitih i djelotvornih tvari koje su već spomenute kod ostalih opisanih vrsta luka. Drobnjak je sredstvo koje pobu­đuje apetit, djeluje na pospješenje probave, sprečava nadimanje, a bez sumnje djeluje i na čišćenje krvi, te sprečava slabokrvnost jer sadrži željezo i arsen. Drobnjak je djelotvoran lijek protiv svih skorbutnih pojava, pa su kod početnih pojava skorbuta dovoljne i male količine drobnjaka za uspješnu obranu od tih pojava. Naročito u zimskim mjeseci­ma, kada je i inače ishrana re­lativno siromašna vitaminom C, drobnjak ima izvanredno značenje. Drobnjak je u zimi i u rano proljeće, ka­da nema na raspolaganju mla­de salate i povrća, nenadokna­diva pomoć kod pomanjkanja vitamina. Međutim, potpuno je biološki bezvrijedan inače obljubljeni umak od drobnjaka, ako se drobnjak s umakom jako ugrije. Prekomjerna upotreba drobnjaka uzrokuje slične ne­dostatke kao i prekomjerna upotreba bijelog luka.

Drobnjak, vlasac


Drobnjak treba uzimati uvijek samo u svježem stanju jer je osušen bezvri­jedan. Drobnjak se najviše upotrebljava kada ima i inače na raspolaganju do­voljno zelenila i povrća, no upotreba drobnjaka nebi se smjela ograničiti samo na proljetne i ljetne mjesece, nego bi se kao kuhinjski začin morao upotreb­ljavati čitavu godinu. Mali se vrtić drobnjaka može uzgojiti i na prozoru time da se drobnjak u jesen posadi u cvjetne lonce, bilo da se presadi iz vrta, bilo da se sadnice nabave kod vrtlara.
VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar