subota, 22. listopada 2011.

LJEKOVITE BILJKE PUZAVA PIRIKA

Puzava pirika - AGROPYRUM REPENS (L.) P. B.


Sinonimi: Elytrigia repens (L.) Desv. — Triticum repens L.

Narodni nazivi: bornica — glistnik — grana — perika — pir — pirak — pirika — pirnika — pirovina — troskot — vornica — zubača.

Puzava pirika

Opis biljke: puzava pirika je trajna biljka iz velike porodice trava, srodnika pšenice i korov koji se teško iskorjenjuje. Širi se podzemnim puzavim vrije­žama, a nadzemni dio je visok do 1 m. Listovi su veoma dugi i uski, plosnati s kratkim dlakama, hrapavi, zelene do plavo-zelene boje. Cvjetovi su smješteni u dugim dvorednim klasovima bez ili sa osjem.

Puzava pirika

Miris i okus: podanak pirike bez posebnog je mirisa, a slatkasta je i sluzava okusa.

Vrijeme cvatnje: lipanj — srpanj.

Stanište: pirika je raširena kao dosadan korov po čitavoj Evropi, uglavnom raste na slabijem tlu te na žitnim poljima, po međama, na putovima i u vrto­vima.

Ljekoviti dijelovi biljke: podanak se kopa u proljeće (sredinom ožujka do kraja travnja) ili u jesen (sredinom rujna do kraja listopada). Najbolje je podanak sabirati za vrijeme proljetne ili jesenje obrade tla iza pluga, kada se okreta­njem brazde diže čitavo korijenje pirike. Podanak se najprije pažljivo opere, očisti od korjenčića i nadzemnih dijelova i nakon toga suši na suncu dok ne postane sasvim suh i lomljiv. Ako se podanak dobro ne osuši, vrlo lako postane pljesniv te se ne može više upotrebljavati u ljekovite i druge svrhe.

Ljekovite i djelotvorne tvari: podanak pirike (Rhizoma Graminis) u službenoj je upotrebi i sadrži vrijedne ljekovite učinke. Različita ljekovita djelovanja po­čivaju s jedne strane na visokom sadržaju ugljikohidrata, na jednom ugljikohidratu sličnom inulinu, na triticinu, saponinima i sluznim tvarima, te s druge strane na visokom sadržaju kalijevih soli, kremičnoj kiselini i željezu. Na kraju treba navesti kao sadržajne tvari i značajne količine vitamina A i B i organske kiseline, kao npr. jabučna kiselina i druge.

Ljekovito djelovanje: podanak pirike izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi te bi ga trebalo uzimati svake godine u proljeće kao čaj za čišćenje krvi. U tu svrhu pomiješa se u jednakim dijelovima podanak pirike, dobričica (br. 64), kopriva (br. 150) i listovi bazge (br. 133a). Od te mješavine uzme se 1 puna čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se dnevno 2 do 3 šalice i zaslade se po svakoj šalici 1 čajnom žlicom meda.

Vrlo je djelotvorna upotreba svježe istiještenog soka iz podanka pirike i to kod onih pojava bolesti koje počivaju na pomanjkanju mineralnih soli i vitamina, pa tako kod skrofuloznih pojava, otečenih žlijezda, kod rahitisa, bljedoće, slabokrvnosti, smetnji u izmjeni tvari, naklonosti gnojnim upalama, kod suhih i vlažnih ekcema i dr.

Nadalje se podanak pirike upotrebljava kao čaj ili svježe istisnuti sok kod reumatizma i gihta, kod vodene bolesti, bolesti mjehura: katara mokraćnog mjehura, bolesnog zadržavanja mokraće kod slabunjave djece ili staraca, kod stvaranja kamenaca u mokraćnim organima, zatim kod bolesti žuči, jetre, slezene, žutice te katara želuca i crijeva.

Podanak pirike je, radi visokog sadržaja kremičke kiseline, izvrsno sredstvo za pluća, pa se čak i tuberkulozna oboljenja pluća mogu liječiti duljom i redov­nom čajnom kurom (prof. dr Eckstein, dr Flamm). Podanak pirike isto je tako sastavni dio čaja za žene.

Kod gnojnih crvenih čvorića (akne) pije se kroz duže vrijeme čajna mješavina od jednakih dijelova podanka pirike, dobričice (br. 64), korijena omana (br. 72) cvjetova i listova bazge (br. 133 a) i borovice (br. 75). Od te mješavine uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, te se dnevno tokom dana piju 1-2 šalice bez šećera.

Primjena u pučkoj medicini: 4 šake usitnjenog podanka pomiješa se u 2 litre bijelog vina i kratko se prokuha. Nakon što je uvarak pola sata odstajao, pro­cijedi se. Podanak se također dobro istiješti, a procijeđeni uvarak napuni u boce.

Ovaj kućni lijek preporuča se kod teškoća s mokrenjem, žutice, teškoća sa žuči ili jetrom, bolova u bubrezima i kod svih vrsta kamenaca. Dnevno se piju 2-3 male čašice, ali samo onda kad ne postoji povišena tjelesna temperatura. Pučka medicina preporuča dnevno uzimanje čaja od podanka pirike s mnogo dodatka meda kod slabih pluća i čak kod plućne tuberkuloze. Kod upale zglobova prokuha se nekoliko šaka podanka pirike, zdrobi u kašu i polaže na upaljene zglobove češće i što je moguće toplije. Taj kašasti oblog djeluje na ublaženje bolova kod hemoroida i oteklina.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar